Vårt nya hem

Vi kommer få tidernas bästa julklapp!

Vi har hittat det vi har sökt efter i femton år. Vi har hittat vårt första Nya Zeeländska hem.

Det är litet men naggande gott. Sovrum, barnrum, kök och allrum samt toa med dusch. En underbar liten kamin i allrummet, fullstor ugn, en lång tapp på kökskranen, en handdusch med slang, vinröda väggar, inredning av ädelträ, spegeldörrar, fönster ovanför diskbänken, köksfläkt, tvättmaskin, djupa och stora kökslådor, fönster åt tre väderstreck, smarta förvaringslösningar och valfri trädgård. Punkter på vår önskelista som kan tyckas självklara för en svensk.

De flesta kaminer är utrivna ur Nya Zeeländska hem och ersatta av luftvärmepumpar – med på tok för många mögelskadade hus som följd.  Illa isolerade hus med heltäckningsmatta i fuktig luft på en ö i Stilla Havet mår bäst av vedeldad värme som torkar ur huset och fyller det med behaglig värme! Hus med kamin är sällsynt med andra ord! Majoriteten av landets ugnar fungerar inte, eller i alla fall väldigt dåligt, och få prioriterar fullstor ugn i ett hem litet som detta. Lycka för en bagerska!

Att ha en 15 cm kort tapp på kökskranen som är placerad i hörnet av sinken skänker mer irritation än hjälp. Eftersom landet här ligger långt utanför EU finns inga standariserade dimensioner på varken det ena eller andra. Det har varit absolut omöjligt att ens med den duktigaste hantverkare hitta en ny, praktisk lösning till köksbänken i vårt hyrda hus utan att förväntas riva ut köket.

Så har vi ämnet dusch. Tänk er den värsta sortens omklädningsrumsdusch på mellanstadieskolan, med än spretigare stråle och igenkalkat munstycke. Så läggs duschribban här nere. Man kan inte reglera vattentrycket utan endast ändra temperaturen på en skala från COLD till HOT. Att skölja ur schampoo ur ett långt hårsvall är mer än en bedrift. Lyx stavas i vår familj handdusch-med-slang. Köksfläktar är i stort sett obefintliga i Nya Zeeländska hem (”Vaddå, det finns ju fönster??”), kök är oftast byggda i skymundan utan utsikt alls och standard är känsliga gipsskiveväggar målade i beige, icke avtorkningsbar färg. De vackra trädetaljerna från den tid då man fortfarande byggde hus av naturmaterial har fått ge vika för Kina-tillverkad laminat som alltid flagar i kanten.

Spegeldörrar används inte ens som sänggavlar i shabby chick stil – de anses inte ha något som helst, ens sentimentalt värde. Än… Tvättmaskiner ingår aldrig i ett husköp. Framför allt inte en så bra, ny tvättmaskin som vi kommer få inbyggd på ett mycket smart sätt i det kompakta boendet vi har hittat. Smarta förvaringslösningar är lika frånvarande som IKEA på Nya Zeeland, så att hitta ett hem där någon tänkt i de banorna redan från byggstadiet är en välsignelse.

Trädgården då? Ja, den kommer vi kunna välja själva!

Och ändra efter väder, vind och behag. Den kommer ha en spännvidd från stepp till regnskog, från strand till berg och vulkan till äng. En dag fylls trädgården av en glaciär som rinner ner i regnskogen med papegojor som hoppar upp på isen. En annan dag bubblande lera och sprutande geishrar. En tredje dag tusentals får som vallas av fårhundar genom alplandskap och nästa dag vajande palmer på en vit sandstrand med hoppande delfiner. Ett av världens vackraste land kommer ligga för våra fötter utanför vår ytterdörr och en dröm vi närt i femton år har äntligen blivit sann!

Vårt nya hem är en fantastisk husbil! Ett rullande hem på 33 kvadrat byggd på ett lastbilschassi.

Så nu måste vi båda ta lastbilskörkort! Ytterhöljet är av aluminium så den aldrig rostar, men har trä och genuina byggmaterial invändigt som ett riktigt hem. Köksdelen, och den motsatta sidan där soffan nu står, kan dras ut i sidled så att allrummet mäter 4 x 5 meter.

Sovrummet, i bakdelen av bilen, kan dras ut en meter på längden. Sängen står på hjul så när man parkerar för natten kan sovrummet växa med 3 kvadratmeter.

Husbilen har solceller på taket men det finns också också möjligheter att använda gas eller inkopplad el för mer krävande utrustning. Husbilen är 4-sitsig i förarhytten och har mängder av förvaringsutrymme undertill. Där kan vi stuva tält, flytvästar, regnkläder, fiskeutrustning, grillen, trädgårdsmöblerna, verktygen, farmjobbarkläderna…

Ovanpå förarhytten kommer barnen att skapa sitt rum. Två fullstora sängar får plats (sängarna på bilderna är inte våra) och möjlighet att dela av utrymmet för lite ensamtid finns.

Med den här husbilen kan vi resa runt Nya Zeeland på ett sätt som vi aldrig haft möjlighet till tidigare. Vi kommer vara helt självförsörjande och man klarar sig fem dagar utanför civilisationen med de resurser den erbjuder. Med cyklarna bakpå och en kajak undertill så är det bara att grabba tag i äventyret.

Med Internets hjälp kan vi fortsätta driva vårt svenska företag och med tema kaffe och bröd kommer vi kunna arbeta oss runt Nya Zeeland och försörja oss i nuet. På Nya Zeeland finns en utbredd hemskolningskultur som vi kommer att prova under ett år. Det innebär att vi har skolan med oss vart vi än åker och barnen har livet utanför ytterdörren som ever changing class room. I varje samhälle finns grupper av hemskolade familjer som tillsammans skapar möjligheter för lekkompisar, studiekamrater, gruppaktiviteter och social träning. Vart vi än kommer så är vi välkomna att hänga på. Barnen kommer ha kompisar vart vi än åker och vi som familj kommer frodas i spännande möten med nya, inspirerande människor!

Efter nyår flyttar vi in och rullar iväg. Vad säger ni om det?

Bilderna är tagna av den barnfamilj som nu äger husbilen. De har rest runt på äventyr under ett år med sina två barn, men har nu valt att bli husrenoverare på fast mark. Det ska bli fantastiskt roligt att få göra detta hem till vårt eget!

Kommentarerna är stängda för denna post.