Morgonsoffa

Vi har aldrig varit särskilt bra på högtidsdagar. Det är som att förväntningarna och förhoppningarna gör något med vår ambitionsnivå, höjer den för mycket liksom. Vi har svår att leva upp till våran egen bild av hur vi vill att dagen ska bli och istället slår det ofta över till att bli ingenting. Kanske är det ett försvar för att slippa bli besvikna?

Men efterhand har önskan att skapa stämning på högtider växt ur en annan förhoppning: en önskan om att försöka behålla de svenska traditionerna i vår annars väldigt flyttbara familj. Redan på Nya Zeeland, då det blivit klart att vi skulle få arbeta sommarsäsongen på svenska västkusten, såg vi enormt fram emot att få fira en traditionell midsommar med alla tillbehör i ett större sammanhang på sommarens boplats: Gullbrannagården. Sill, potatis, små grodorna och chokladhjul. Förtält, sju sorters blommor, jordgubbar och en hel drös kompisar att leka med till sent. Framför allt för att kunna ge barnen en genuin upplevelse av vad vi själva bär med oss från vår uppväxt.

Tisdagen före midsommar, vår andra dag på vårt nya säsongsarbete, ringde telefonen i restaurangköket där vi i sommar jobbar som bagerska och barista. Växeln på Gullbrannagården hade kopplat in ett samtal från TV4 och det frågades efter äventyrsfamiljen som just var hemkomna till Sverige. Vi var inbjudna att sitta i TV4’s Morgonsoffan på självaste midsommardagens morgon!

Midsommarstämningen fick Skansen leverera och dansen gick runt bland Gröna Lunds alla attraktioner istället för runt den resta stången. Midsommarsillen byttes mot grekisk hämtmat och nubben fick bytas mot ett glas rött och lite Fanta från hotellets minibar. Det blev en tidig kväll med fjärilar i magen. Vi har ju tidigare medverkat i rutan men då på “vår” planhalva. TV-teamet som filmade SVT1 serie “Familjer på äventyr” följde ju med oss på våra äventyr. Nu var vi inbjudna till TV-huset för att medverka i studions direktsända äventyr. 

.

DSC_0042.

Mariette från Melodifestivalen, Hasse Brontén, Daniel Paris, en landslagskock och en Triss-vinnare delade frukostbuffé med oss innan våra respektive inslag. Vi behandlades nästan som kungliga – de som Nöjespanelen visserligen gjorde sig lustiga över i sitt inslag – med fria önskemål i sminket. Vi fick uppleva miniatyrhästar som bajsade i studion, puffiga mickar på våra kinder och ha såna där viktig-petter-namnskyltar för att kunna passera mellan alla glasdörrar. En helrolig upplevelse i en otroligt glad, positiv och professionell miljö. “Det är nästan lite Halleluja-stämning däruppe i studion” som taxichauffören så träffande beskrev det.

.

DSC_0046

.DSC_0043

Höjdpunkten var nästan att få krama om mannen som skrapade fram 30 000 kr i månaden de nästkommande tio åren. Och hans goa, överväldigade fru. Precis ett sånt genuint, ödmjukt par man önskar den gåvan!

Se inslaget från TV4’s Morgonsoffa på midsommardagen här.

.
DSC_0056.DSC_0061.DSC_0063.DSC_0093.DSC_0086.DSC_0097

 

 

One Response to Morgonsoffa

  1. läste en del i morgonsoffan och det blev några leenden från den gamle.
    Jag är så tröt så jag borde behöva en semester nu med någon god vän och god mat och ett litet men bra rum. Men skriften från morgonsoffan är både rolig och lärande. Du som skriver orden gör så roliga svängningar i meningarna. Jag vet inte hur jag skriver men har nyligen avslutat en artikel om vårt liv på en gård som vi bodde i 23 år, gården vi arrenderade, inte ägde men älskade den som den är vår egen. Det här blir för de som skall ta emot mitt ett jobb att få in i en årsredogörelse för deras hembygdsförening. All kan de inte ta med. Vid sidan om detta så finns en tidigare grannflicka som jag har kontakt med och hon bodde granne med oss, där litet hjälp. Hon var innan pensionen rektor på en naturbruksskola och kan mycket. Jag bor ju i Vagnhärad, hon bor nu i Åhus, då är bra med datorer. Här stannar jag och hälsar varmt till mina vänner på Gullbrannagården. Ha det gott !