Familjen på Äventyr

Vi har fått många nya läsare efter vår medverkan i SVTs Familjer på Äventyr. Alla kanske inte känner oss så väl än, så vi klistrar in den presentation vi gjorde av oss själva på Resemagasinet Vagabond. Den skrev vi alldeles nyss när de välkomnade oss som sina nya bloggare.

Familjen Hoelstad

“Vi är en familj på fyra som längtar efter att leva. Lite långsammare, närmre varandra.
Vi mäter tillgångar i tid och känner Livet i oss när våra sinnen fullt ut kan uppleva det vi möter. En piskande storm som river i håret, ett nybakat surdegsbröd som återkallar goda brödminnen eller doften av hemma efter många dagar på resa.

Alvin är familjens inspiratör och vaknar tidigt varje dag full av kreativ energi. Han är vår trummis och dessertexpert. En väldigt eftertänksam och omtänksam tioåring som med sin enorma teamkänsla håller ihop såväl familjen som fotbollslaget. Han som fick alla att skratta på släktmiddagen redan som sexmånaders bebis gör Livet mer lättsamt!

Engla la huvudet på sned åt nya bekantskaper redan som ettåring. Först betraktande men snart med ett godkännande leende. Vår trettonåring betraktar, tar in och bearbetar för att sedan möta Livet med en fascinerande säkerhet. Hon konsumerar böcker i samma takt vi andra andas och fascineras av hästar. Hon är trofast, uthållig och jämn. Följer med nyfikenhet de stigar hon finner och skapar en väg där hon inte ser någon upptrampad.

Mamma Ingrid personifierar Five seasons in a day. Mycket av allt. Hjärta, smärta, tårar och skratt! Hjärnan arbetar snabbt, ofta i nya banor och alltid med analysfunktionen på. Hon leker gärna med ord, och låter fingrarna flyta över pianotangenter eller gitarrhalsar. Har många strängar på sin lyra och skapar inte sällan en egen stress av sin flödande kreativitet… Började som hemtjänstassistent, fortsatte som socialarbetare,  skivproducent och ljudtekniker för att senare som mamma sadla om till surdegsbagare, författare och kursledare. Stark på ytan, skör inuti och väldigt ofta på bete utanför den givna ramen. ”Varför inte?” är Ingrids ledord.

Pappa Ola är mångsysslarnas förstepilot. Uthållig som få, nyfiken som färre och livskonstnär som färst. Han räds sällan nya utmaningar – han hittar drivet i dem. Från svagströmselektriker, taxichaufför och teaterpedagog har nyfikenheten tagit honom runt klotet som barista, trädgårdsmästare och reseledare. Av drivved från långa stränder, specialskruvar och lite elkabel skapar han de mest förunderliga armaturer. Av  espressokaffe, skummad mjölk och gott sällskap skapar han tid för Möten. ”Det borde gå” är hans motto.

Tillsammans är vi familjen Hoelstad och hemma utgörs av de fyra hörnstenarna i vår familj. Hemma är där vi befinner oss – tillsammans i nuet. Vi har pendlat mellan Sverige och Nya Zeeland i sex år och har precis arbetat oss till uppehållstillstånd i Landet Mittemot. Nu har vi således två hemländer och har hittat vårt första Nya Zeeländska hem: en housetruck – en stor husbil – som vi bygger om till en foodtruck.

Allt började när vi som nygifta backpackade runt Nya Zeeland i en bajsbrun Toyota Corolla. Där och då fick vi en speciell kärlek till landet och en dröm om att en gång leva där som familj. På the Wholemeal Café på nordspetsen av Sydön föddes visionen till det vi under tio år byggde upp som Englas Skafferi i Lännäs utanför Örebro. Vi renoverade en gammal folkskola från 1842, skapade ett vackert hem på undervåningen och ett genuint lantcafé med surdegsbageri på övervåningen. Vi drömde ständigt om att åka tillbaka, men det passade aldrig. Efter sex somrar med Englas skapade vi slut tillfället och reste tillbaka runt klotet med en 4- och en 7-åring. På familjeäventyrets första dag köpte vi en bil vi kunde sova i och arbetade oss runt på farmer mot mat och husrum. Vi lämnade vår bil hos en vän i hopp om att kunna återvända och lyckades återskapa äventyret året efter. Inför tredje resan fanns plötsligt möjligheten att få arbetstillstånd downunder som bagerska och barista under det svenska vinterhalvåret. Vi har sedan dess haft möjlighet att leva vårt liv efter högsäsong och njuta det bästa av två världar.

Vår främsta drivkraft är att uppmuntra andra att hitta sin passion. Sin dröm.
Passionen driver oss i hur vi lever. Äventyret har egentligen bara börjat!

koru 1x1 cm, cmyk 300dpiW H O L E M E A L 

FOODTRUCK med BAKKURSER på nätet och RESEBYRÅ för äventyrslystna
Provläs eller beställ vår BOK för inspirerande läsning i soffan!

2 Responses to Familjen på Äventyr

 1. Först en fråga om hemsidan, vissa förändringar ser jag, vad kommer senare?
  Det är roligt och intressant följa er genom både det som är bra och kanske vissa svårigheter. Hoppas att allt går fint och ingen olycka följer i spåren, Men jag läste om en av familjerna, där hade en pojke brutit benet. Var det Alvin som skall gräva en grop i den hårda marken.
  Solen skiner här och jag tänker mig till Ängsgården på e.m. du vet där min Elsie bodde sin sista tid. Jag håller kontakt med dem där.
  Ha det gott min önskan från Allan, vi hörs.

  • Hej Allan!
   Ja, hos oss är det alltid något nytt på gång!
   Tack, vi har klarat oss från olyckor alla och är tacksamma för varje dag vi får ha det så.
   Javisst var det Alvin som ville gräva sig en grop – han kom en bit så vi får se till att ingen faller däri. Han heter faktiskt Allan i andranamn efter sin gammelfarfar. Det glädjer oss att solen skiner på dig! Var rädd om dig hälsar vi från undersidan klotet.