Starta en surdeg

Starta en surdeg

A T T  S T A R T A  E N  S U R D E G

En surdeg skapas av den spontana jäsningsprocessen som uppstår när man blandar mjöl och vatten i svag värme. För att starta en surdeg genomgår man tre steg: Startsur, grundsur och fullsur. Det är fullsuren som man bakar bröd på och den kan du spara, förnya och ha glädje av för evigt om du bara sköter om den väl. Svag värme tillsätts genom ljummet vatten och genom att förvara burken på en varm jäsningsplats. 26 grader är mest gynnsamt.

STARTSUR DAG 1
VATTEN ljummet          100 g
RÅGMJÖL ekologiskt      40 g

Blanda vatten och rågmjöl i en halvliters glasburk med lock. Rör om eller skaka burken försiktigt varje dag. Låt stå på ett varmt ställe i tre dygn. Till exempel i skåpet ovan kylskåpet, på golvvärmen i badrummet, i en avstäng ugn med lampan tänd eller i en mikrovågsugn med luckan på glänt så lampan lyser.

GRUNDSUR DAG 4
VATTEN ljummet          100 g
RÅGMJÖL ekologiskt      60 g

Mata startsuren med vatten och rågmjöl.
Blanda och låt stå på ett varmt ställe.

FULLSUR  DAG 5
VATTEN ljummet          100 g
RÅGMJÖL ekologiskt      60 g

När grundsuren från dag 4 bubblar friskt och syrligt; häll ut hälften av det du har i burken och mata med nytt vatten och rågmjöl. Låt stå 1-2 dygn. När fullsuren bubblar aktivt har du en rågsurdeg färdig att baka med.

Spara någon matsked av surdegen i en burk och förvara den i kylen. Mata din surdeg en gång i veckan, lämpligen när du ändå ska baka. Du kan dela surdegen i två burkar och mata den ena med vetemjöl. Då får du en rågsurdeg till lite mörkare bröd och en vetesurdeg att baka ljusa bröd av.