Snabbkurs Nya Zeeland

Snabbkurs Nya Zeeland

LANDET MITTEMOT

Nya Zeeland ligger längst bort från Sverige. Man har natt när svensken har dag och vinter när Sverige har sommar. Man kör bil på vänstersida av vägen, vattenvirveln i badkaret snurrar åt andra hållet och stjärnhimlen är en helt annan. Det blir varmare ju längre norrut man kommer, solen går åt motsatt håll och man bygger husen mot norr.

STORSTAD
Auckland, City of Sails, är landet största stad med fler segelbåtar än invånare. Innerstan är byggd för att vara som vackrast från vattnet och skyskraporna radar upp sig i storleksordning med landmärket Skytower i centrum. Runtomkring breder bostadshusen ut sig som en enplansmatta över stadens sju sovande vulkaner.
Wellington på Nordöns sydspets är landets huvudstad där kultur, caféer och uteliv blandas i ett gemytligt myller. Bebyggelsen klättrar på hamnens omkringliggande kullar och kostymklädda affärsmäns stosar huvudgatan upp med svängande portföljer.

NATUR

Placera Norge med alla fjordar och berg i Medelhavet, krydda med Thailands stränder, rysk torr stäpp och irländska gröna kullar med får. Lägg till Islands vulkanområde och låt Alperna skymta i bakgrunden och du har Nya Zeeland!

Naturen är så rik på allt och bjuder på en spännvidd mellan stränder med kokande vatten och papegojor på glaciärisen. Hängbroar i regnskogen och delfiner i turkost vatten varvas med pingviner, vingårdar och cykelleder.  Slingriga grusvägar över bergskammar korsar spektakulära järnvägssträckor och storstäder blandas med små lantorter och enorma rancher. På förmiddagen kan du åka skidor i Alperna för att på eftermiddagen surfa i Stilla havets vågor.

GEOGRAFI

Nya Zeeland består i huvudsak av de två huvudöarna Nordön och Sydön, som förbinds av en tretimmars färjetur. Landet är precis lika långt som Sverige fast smalare och till ytan bara något större än Norrland. På Nordön böljar de gröna kullarna och kontrasteras av vulkanisk aktivitet med bubblande lera, gejsrar och turkosa mineralsjöar. De dramatiska Alperna delar Sydön med Mount Cook som högsta punkt (3724 möh) och glaciärerna rinner rakt ner i regnskogen. Fjordar möter stäpp, höga vattenfall formar kraftfulla floder och valarna ligger för ankar utanför östkusten.

KLIMAT

I söder trivs pingviner i de kalla vindarna från Antarktis och i norr odlar man bananer i det subtropiska Northland. De fyra årstiderna är helt det motsatta mot de svenska och man firar jul med färskpotatis och jordgubbar.

HISTORIA

Då öarna ligger väldigt avlägset var det ett av de sista länder att befolkas. Polynesier rodde i land i tretton kanoter för 800 år sedan och utvecklade en distinkt māorikultur. Abel Tasman upptäckte öarna för Europas räkning när han passerade år 1642. Holländarna namngav landet efter provinsen Zeeland i Nederländerna, “gamla” Zeeland.

Genom Capten Cooks återupptäckt, något århundrade senare, undertecknade britterna och māorierna så småningom Waitangifördraget, vilket gjorde Nya Zeeland till en koloni inom det Brittiska imperiet. Landet erkändes som självständig stat 1947, men fortsätter än idag att lyda under den brittiska drottningen och ha helgdag på Hennes Majestäts födelsedag.

KULTUR  & BEFOLKNING

Nya Zeeländarna, som kallas kiwis, är företagsamma, oerhört gästfria och hjälpsamma. Det långsamma levnadstempot från femtiotalet är placerat i nutidens högteknologi, så landet erbjuder det bästa av två världar! Sport har en viktig roll i Nya Zeelands kultur och den inofficiella nationalsporten är rugby.

Officiellt språk: Engelska och Maori
Invånare: 4,5 miljoner varav 1 miljon på den större Sydön
Huvudstad: Wellington 450 000 invånare
Största stad: Auckland 1,2 miljoner invånare

70% av befolkningen är av europeisk börd. Maorier utgör den andra största etniska gruppen, och omfattar 15% av befolkningen. 6,5% av befolkningen är asiater och 6,5% från andra öar i Oceanien.

VISUM

Med svenskt pass får du automatiskt tre månaders turistvisum vid inresa i landet och det kan förlängas på plats mot en avgift hos Immigration New Zealand. Du behöver arbetsvisum för att arbeta mot betalning och det är en ganska komplicerad procedur. Men är du mellan 18-30 år kan du ansöka om ett enklare Working Holiday Visa som gäller i 12 månader.

VALUTA

Nya Zeeländska dollar.
1 NZD motsvarar ungefär SEK 5,50 men det växlar ständigt med kursen.

 

Snabbkurs Nya Zeeland

Snabbkurs Nya Zeeland

LANDET MITTEMOT Nya Zeeland ligger längst bort från Sverige. Man har natt när svensken har dag och vinter när Sverige har sommar. Man kör bil på vänstersida av vägen, vattenvirveln i badkaret snurrar åt andra hållet och stjärnhimlen är en helt annan. Det blir varmare ju längre norrut man kommer, solen går åt motsatt håll… Läs mer

Personlig reseplanering

Personlig reseplanering

När man vill förverkliga sin dröm om att åka till Nya Zeeland väcks det många frågor. Vi vill gärna svara på dem och på så vis hjälpa er att planera resan utifrån just era önskemål och behov, er reskassa och ert resesällskap. VÅR ERFARENHET Vi som familj har rest runt Nya Zeeland från norr till… Läs mer

Skräddarsydd äventyrsresa

Skräddarsydd äventyrsresa

äventyr [ạ̈:venty:r] subst. spännande upplevelse . För någon är det ett äventyr att bege sig hemifrån. För en annan krävs ett bungy jump för att få känslan av äventyr att flöda i blodomloppet. Ett äventyr är en resa. Inte främst till det yttre utan till det inre. Ett äventyr är en spännande upplevelse som utmanar,… Läs mer