Vårt fyrkantiga liv

Hos oss är Livet just nu väldigt fyrkantigt. I tre månader har vi suttit framför varsin dator och jobbat. Till slut har barnen följt vår exempel och sitter mest vid varsin skärm. Inte precis så som vi tänkte oss Livet i Landet Mittemot, men vi försöker slappna av i det då vi ser att det bara är för en period. Snart nog har vi ingen TV eller ens el, om vi inte tillverkar den själva genom solcellerna på taket av vårt nya hem. Sedan december har vi jobbat fram vår andra bok och skickat tryckfärdiga filer till tryckeriet i Riga. Vi har satt oss in i den Nya Zeeländska läroplanen och skrivit två egna läroplaner för våra barn. Svarat på all fantastisk respons kring TV-serien vi medverkar i på SVT hemma, skrivit resereportage i Expressen, hanterat media intervjuer och byggt en ny hemsida. Läst lastbilskörkortsteori och tentat av den, lärt oss vokabuläret för Livsmedelsverkets egenkontrollprogram på engelska och studerat e-handeln och distributionsvärlden för böcker i Sverige. Allt detta utan att lyfta på rumpan från skrivbordsstolen för annat än fika och middagar! Livet är fyrkantigt av alla dess skärmar vi glor på, men på intet sätt inrutat.

Vi har vår frihet i tid. Vi har ingen arbetsgivare annat än oss själva och arbetar när vi själva vill. Vilket också kan ge bakslag. De senaste månaderna har vi jobbat gentemot Nya Zeeland med vårt foodtruck-bygge på dagtid och mot Sverige med vårt företag nattetid då svenskarna är vakna. Tvåskift helt enkelt med sköna sommareftermiddagar som rast. Men nu är vi trötta. Dygnsrytmen har blivit knasig med sömn kl 03-kl 11 för oss vuxna…

Den här veckan har varit den första hemskolningsveckan för barnen och oss och vi har försiktigt känt oss lite för. Barnen har ett spännande driv själva och har på eget bevåg suttit med översättning av de första avsnitten av Familjer på Äventyr till engelska. Härligt med direktrespons från våra vänner här när de förstår vad som sägs. Båda barnen har fått brevkompisar hemma i Sverige genom TV-programmet och vad kan vara bättre skrivträning än det? Imorgon kommer de delta i Technology Challenge hos en grannfamilj. Hemskolade barn i området kommer bli en ”klass” hemma hos en av familjerna för en dag. Imorgon antas utmaningen att bygga en flotte stark nog att bära ett av barnen i deras pool! Vilken kreativitet! En studie i hållfasthetslära, fysik, biologi, samarbete och projektplanering.

Just nu ligger vi sex veckor efter vår egen planering och var vi trodde vi skulle befinna oss. Haken sitter just nu fast hos Livsmedelsverket och vi kommer inte vidare – riktigt än. I en hårresande frustration försöker vi småle åt oss själva. Denna ständiga optimism…

Vi är så trötta att vi idag till slut insåg att vi måste ta paus. Våra hjärnor brinner och utbrändhetssymptomen knackar på. Vi behöver åka iväg till vila och bjöd därför in oss själva till tant Ruth över helgen. En fantastisk plats dit vi återkommer när vi behöver tanka ny kraft. ”Ni vet att ni alltid är välkomna” var hennes självklara svar.
Läs mer om tant Ruth här

Kommentarerna är stängda för denna post.