Världens vägnät

DSC_4673

.

Man brukar säga att världen är liten. Eller så är den egentligen enorm, men att likasinnades vägar ofta korsas runtom på klotet.

För några år sedan kom en kund till oss på vårt lantcafé utanför Örebro. Köpte bullar, kaffe och surdegsbröd som sig bör. Mötet med vissa kunder minns man lite tydligare, särskilt när samtalat går lite djupare än huruvida påtår ingår i priset, hur länge vi har öppet eller om det går bra att ta med hunden in i trädgården. Maria berättade om sin familj och deras resande bakgrund. Hur de levt som en hemskolande familj på äventyr under största delen av barnens uppväxt och nu slagit sig ner i närheten av vår lilla by. Några år senare sökte en av familjens döttrar sommarjobb hos oss på Englas Skafferi och Marias brittiska svärson lärde sig surdegsbakning på en kurs i vårt bageri. Kontakten fortsatte sporadiskt och det var faktiskt Maria som långt senare tipsade produktionsbolaget Art89 om vår bok när de sökte de första familjerna för SVTs nya dokumentärserie Familjer på Äventyr.

Under vår femte resa till Nya Zeeland arbetade vi med att bygga upp ett kreativt café i Oamaru’s gamla sädesmagasin. En solig dag kom en äldre dam in till kassadisken och frågade efter ”Ola and Ingrid from Sweden”. Baristan presenterade sig som mannen hon sökte och med ett stort leende framringade hon hälsningar från den hemskolande grannfamiljen B i Sverige. Den Nya Zeeländska damen visade sig vara mormor till den jobbsökande dotterns pojkvän och bodde sedan många år i Oamaru, staden vi haft som hemvist på undersidan av klotet de senaste åren.

Igår satt Ola och läste lokaltidningen över en kopp kaffe när han sprack upp i ett stort igenkännande leende. Dottern, Aurora, var på bild på första uppslaget och Ola läste högt för oss andra att hon nu befinner sig i Oamaru på praktik! Aurora och hennes pojkvän Andrew bor hemma hos hans mormor under sex veckor för att fördjupa sig i stadens viktorianska arv. Fascinerande hur ens vägar korsas gång på gång. Via Facebook utväxlade vi telefonnummer och om några dagar ska vi försöka få till en träff.

.

DSC_4669

Kommentarerna är stängda för denna post.