Vad är egentligen ett äventyr?

äventyr [ạ̈:venty:r] subst.
spännande upplevelse

Under januari och februari, när SVT:s visat serien Familjer på Äventyr, har samtalsämnet hos många cirkulerat kring just Äventyr. Om modet att göra något man drömmer om och önskan om att kasta loss från det invanda. Eller kanske den hårfina gränsen mellan inspirerande mod och dumdristigt risktagande?

Med vår medverkan i serien har vi haft en egen önskan: att inspirera andra att hitta sin passion, sin dröm och att våga sig ut på sitt eget äventyr. Det är ju få som ska vandra den väg vi har valt och ännu färre som ska följa den dröm som vi har haft. Äventyr ser så olika ut.

7

När jag, Ingrid, under några år begränsades i vardagen av en tuff utbrändhet var en veckohandling på Ica ett enormt äventyr. Det kunde sluta hur som helst. Hjärtklappning inför att behöva välja det mest prisvärda kycklingen eller mötet av någon jag inte sett på länge kunde få mig att lämna kundvagnen mitt i gången, vända och gå ut igen. Oftast klarade jag mig hela vägen genom kassan tillbaka till bilen, dock kallsvettig och yr. Men självkänslan växte inuti för varje gång jag kom i mål. Ett äventyr har alltid spänningsmoment och det är inte alltid de delarna är kittlande positiva.

För våra barn var det ett äventyr att härom veckan äta en semla! Det var sex år sedan vi var i Sverige sist på fettisdagen, men i år fick bagarna barn smaka. En spännande upplevelse med enbart positiva ingredienser som bringade smakminnen från farmor hemma i Sverige. Ett äventyr är för någon att gå utanför ytterdörren, för en annan att prova något man länge drömt om. Ett äventyr stavas för en tredje att släppa kontrollen och för en fjärde att tänja gränsen lite mer än sist. På jobbet, gymmet eller i en relation.

Vi fick en bloggkommentar från en tittare som gav sin syn med en härlig vinkling:

”Jag tycker tv-serien har varit inspirerande och att ni alla fyra härliga familjer har bjudit på er själva. Jag planerar inte något så stort, men inspireras att göra helt andra äventyr som jag drömmer om. Att få in äventyr i vardagen tycker jag är ett äventyr!”

Det är precis vad vi hoppas kunna förmedla. Inspiration till Livet själv.

Äventyr finns mitt i nuet om man stannar upp och tittar noga.
Det handlar nog mycket om mod. Men modet behöver bara vara lite större än rädslan för att man ska våga kasta sig ut och fånga en gynnsam vind. Lita på sina vingar och våga tro att det bär.

äventyr [ạ̈:venty:r] subst.
spännande upplevelse

Kommentarerna är stängda för denna post.