FAQ

Många är ni som tror på oss & stöttar oss. Andra är mest nyfikna på hur vi tänker eller söker helt enkelt inspiration för att våga följa sina egna drömmar. Under sommaren 2014 har vi mött många av våra gamla kunder från Englas Skafferi, familj, vänner, grannar och loppisbesökare och svarat på ungefär samma frågor. Till slut sammanställde vi en FAQ – Frequently Asked Questions.

FAQ under sommaren 2014
F
requently Asked Questions

Vad händer nu då?

Vi lämnar Lännäs Södra Skola den 8 september och den nya ägaren tar över den 10 september. Då lyfter vi för sjätte året i rad mot vårt andra hemland Nya Zeeland.

Vad ska ni göra där?

Leva, äta, kramas och bo.

De första veckorna kommer vi resa runt på äventyr och i mitten av oktober återvänder vi till vårt lilla farmhus som vi hyr nere i Oamaru. Barnen börjar skolan den 13 oktober och kommer gå i sina vanliga Nya Zeeländska klasser fram till sommarlovet vid jul. Ola & Ingrid ska först pusta ut, sedan börja planera framtiden. Det finns gott om ströjobb i Oamaru och vi kommer arbeta med att flytta ut Englas Skafferi på nätet. Vi har många idéer och vi får se vilka som går att genomföra.


Hur går det med skolan då?

Bra, tack!
Annars skulle vi inte välja att leva det liv vi gör. Barnen har en svensk och en nya zeeländsk skolklass som de följer. Båda skolorna har hela tiden stöttat och uppmuntrat oss att leva som vi gör, och det har varit avgörande för oss. På Nya Zeeland går barnen i en lokal byskola och följer undervisningen på engelska med sina jämnåriga.


Kommer det fortsätta någon verksamhet här i Lännäs Södra Skola?

Det vet vi inte.
Vi har bara träffat den nya ägaren som hastigast. Ni får knacka på i september, presentera er och fråga. J Han kommer inte att driva livsmedelsverksamhet eller ta över caféet. Vi kommer magasinera vårt bageri för att nästa år ta beslut om vad som ska hända med det. Anything can happen!

Flyttar ni till Nya Zeeland för gott nu?

Nej.
Vi har bokat returbiljett till Sverige den 1 juni 2015. Vi har efter fjorton år jobbat oss till uppehållstillstånd på Nya Zeeland och har således två hemländer med medborgarrättigheter i båda. Vi kommer fortsätta pendla med den stora skillnaden att vi inte har ansvar för en stor sommarstuga i Lännäs.Tack vare att vi jobbar i restaurangbranschen kan vi arbeta två högsäsonger per år och leva ett liv vi länge drömt om.

Vad innebär det att ni har uppehållstillstånd på Nya Zeeland?

Det innebär att vi nu har möjlighet att komma och gå som vi vill, arbeta med vad vi vill och bo vart vi vill. Tidigare har vi varit beroende av en sponsrande arbetsgivare för att få visum. Nu har vi arbetat oss till en enorm frihet och ser ett hav av möjligheter. Spännande!

Hur känns det att sälja alla era saker?

Skönt.
Minnena av våra saker bär vi med oss. Och efter att ha levt i en bil, i enkla hushåll med enkla medel under fem halvår på Nya Zeeland har det hos oss skett en värdeförskjutning. Så länge vi har varandra och varsin kudde känner vi oss hemma. Resten är ju faktiskt bara jordiska ting och vi har en stor glädje i att våra saker hittar nya hem och kommer till nytta för andra.

Lever ni eran dröm?

Ja.
Det har varit en väldigt lång väg med mycket hinderhoppning, men den har gjort oss starka. Vi känner oss väldigt rika.

Kommentarerna är stängda för denna post.