Baristans Espressokaffe – grundkurs heldag

Baristans Espressokaffe – grundkurs heldag

Tema: Inspiration
Nivå: Grundkurs

En inspirerande kurs för alla, med många praktiska tips för dig som har en espressobryggare hemma eller på jobbet och vill förbättra ditt hantverk.

Vi fördjupar oss i kaffebönornas magiska värld, både i teorin och i praktiken. Vilka kaffebönor är de bästa, hur länge ska en bra espresso bryggas och hur får du till perfekt skummad mjölk? Dagen varvas med den ädla konsten av provsmakning.

Vi pratar om hur kvarnen bör vara inställd, övar vi på att göra bönorna rättvisa genom att packa shot på shot och blanda med ångspunnen mjölk.  All denna kunskap krönt med baristans konst – Latte Art!

Ingen erfarenhet krävs. Passar alla nivåer av espressoälskare & kaffebryggare.

PLATS
Prästgatan 6, Nora

KURSDATUM 2020
Lördag 26 september kl 9.30-17

KURSAVGIFT
1 249 kr/pers
Kompendium, materialkostnad, fika och lunch ingår i kursavgiften. Även råvaror samt handledning per mejl tiden efter kursen ingår.

ANMÄLAN
Klicka dig till anmälningssidan här!

KONTAKT & mer information

ola@englasskafferi.se

Englas Skafferi


PRESENTKORT
Att få en kaffe- eller bakkurs i present brukar vara en väldigt uppskatta gåva. Om du vill ge bort en kurs som present eller som julklapp hjälper vi dig gärna med ett presentkort.

Mejla oss på bageri@englasskafferi.se eller ring oss på tfn 0700-123 989.
Du som gåvogivare får en faktura och betalar in kursavgiften på vald kurs. Du kan boka ett kursdatum åt den som du vill ge presentkortet. Gåvomottagaren kan annars kontakta oss själv och boka ett lämpligt kursdatum.
Vi behöver få lite personuppgifter på gåvomottagaren så det underlättar om du har det till hands när du kontaktar oss.
Namn
Telefonnummer
Mejladress
ANMÄLNINGSVILLKOR
När man anmäler sig eller sin vän till en kurs får man en bekräftelse samt en faktura på kursavgiften per mejl. När fakturan är betald har man bekräftat sin kursplats.
Anmälan är bindande men kan vid förhinder överlåtas.
Vi har med andra ord inte möjlighet att betala tillbaka inbetald kursavgift oavsett anledning till förhinder, men man får gärna sända en ersättare till kursen. Vi kan tyvärr heller inte erbjuda att ha summan innestående till ett senare kurstillfälle.

.

Tillbaka till Espresso- & bakkurser 2020

ENGLAS SKAFFERI

ENGLAS SKAFFERI

B U T I K  •  E S P R E S S O K A F F E  •  S U R D E G  •  R E A L  F R U I T  I C E C R E A M

.

Välkomna till vår lilla butik på Prästgatan i Nora.
Vi har byggt upp en liten pop up shop i väntan på större, mer permanenta lokaler men vi hoppas som vanligt kunna erbjuda en kvalitativ, smakrik upplevelse med personlig prägel. Butiken är fylld av kreativ inredning, skafferiprodukter och levande mathantverk!

 

Ö P P E T T I D E R  2 0 2 0 

Midsommar – 16 augusti

TISDAG – SÖNDAG kl 11-18

 

17 augusti – 6 september

TORSDAG – LÖRDAG kl 11-18

 

S U R D E G S B R Ö D  &  E S P R E S S O K A F F E
I vårt lilla demonstrationskök bakar vi med surdeg och demonstrerar butikens proffsplåtar, jäskorgar, skafferiskopor och mjölsiktar. De surdegsbröd och nybakade bullar som gräddas under våra öppettider säljs färska i butiken. Vår barista brygger espresso och skummar mjölk efter dina önskemål. Chai, latte, cappuccino, flat white eller kanske en cortado?


G L A S S

Med vår Nya Zeeländska glassmixer smaksätter vi din egen glass med rena råvaror. Varje glass blir unik där hallon, jordgubbar, blåbär, lingon eller ananas kan skapa spännande kombinationer med Ballerinakex, pepparkakor eller rostad kokos. 

L U N C H

GRILLAD SURDEGSMACKA med vår långkokta tomatsås, salami & brie eller skinka & ost.

SURDEGSPIZZAN är tillbaka – på begäran. Två slice:ar med fantastisk arom. 

BRÖDKORG med tre sorters surdegsbröd & pålägg efter vad som smakar godast i Skafferiet just den dagen (ost/marmelad eller skinka/salami/ost/grönt)

PANNKAKOR med glass & sylt, som våra mindre gäster värmer själva i vårt nya,  lilla pannkakskök på uteserveringen.

LUNCHGLASS kanske kan bli sommarens nya grej? Hitta din favoritkombination av smaker! 

S K A F F E R I P R O D U K T E R 
Vi utvecklar ständigt sortimentet men klassiker som våra mjölmixar Frukost på sängen, Alvins Piga och Bondmora finns alltid på hyllorna. Vi hämtar vårt ekologiska, närproducerade mjöl färsk från kvarnen i Glanshammar och säljer även konsumentpåsar med nymalet mjöl i butiken. Marmelader, ekologiska teer, nymalet kaffe eller vår kaffeblandning som hela bönor kan följa med hem. Och kanelbullar förstås. Din egen glass finns i ta-hem-förpackning och snart även smulpaj med ditt val av frukt och bär att grädda hemma i egen ugn. 

K R E A T I V  I N R E D N I N G
Återbruk är vårt ledord och all inredning i butiken skapar vi själva. Lastpallar blir till blomlådor eller kaffebrickor, en gammal hängbro från Skagen i Danmark till prylboxar eller snäcktavlor. Vi går gärna på stranden på de resor vi gör och vi har mängder av vackra snäckor från stränderna runt Nya Zeeland och från Nordjyllands vita klitter. De har blivit till örhängen, samlarflaskor, ljusstakar och minilandskap. Vi säljer förstås våra två böcker vi gett ut, och en del av dem har blivit till finurliga bokhyllor. Kom in och inspireras, vi leker affär och har otroligt roligt! 

VÅR STORY

VÅR STORY

D E N  F Ö R S T A  K O P P E N  K A F F E

Vi blickade ut över Stilla havet som vi så länge hade längtat efter. Men det enda vi kunde känna inombords var tomhet.
Drömmen var att resa längst bort länge för att varva ner och hitta oss själva. Uppleva lugnet i den böljande naturen och betrakta några betande får. ”Ta ut och lägg till, res vart ni vill” hade det stått på bröllopsgästernas gåvokort och pengarna hade räckt till våra första flygbiljetter runt klotet. Vi hade lämnat ekorrhjulet på Kristinagatan och hade äntligen nått det mytomspunna Nya Zeeland.

Vi vet fortfarande inte vad vi hade förväntat oss mer än den abstrakta bilden av en rogivande, grön kulle. Spontaniteten som skulle göra oss fria hade istället mynnat ut i osäker gråt och tandagnisslan. Som nygifta, naiva backpackers på det nya millenniets första dagar var vi nu osams, förvirrade och utan kunskap om vare sig valutan eller klimatet. Ett sunkigt vandrarhem kostade oss hundralappar vi inte hade och fåren var långt utom synhåll. Drömmens uppfyllelse låg för våra fötter, men hade den redan slukats av havets vågor?

En brun Toyota Corolla blev vår trogna vän som tog oss runt utmed Nya Zeelands spektakulära kuster. Vi arbetade för mat och husrum hos självförsörjande farmare och tomheten ersattes dag för dag av inspirerande Möten. I februari 2000 drack vi en kopp kaffe på the Wholemeal Café i Golden Bay. Där och då fick vi hela visionen till det som blev vårt svenska företag Englas Skafferi med surdegsbageri och lantcafé. Vi fastnade för Wholemeals förmåga att förmedla livet som en helhet. Där fanns tid och plats för möten – mellan människor, kultur och kvalitativ mat. Vi inspirerades av entreprenörsandan, kreativiteten och det ekologiska tänkandet.

W1

 

Cafélokalen var en ombyggd gammal teater med en flygel på läktaren för söndagspianistens improvisation, meterhöga konstverk på väggarna och ljuvliga dofter direkt från köket. Vid borden satt en fascinerande blandning av slipsklädda affärsmän, stickande tanter och trendiga äventyrare. Vi fann vår gröna kulle på fårfarmen Te Hapu strax intill och några helande veckor där gav oss modet att bejaka vår dröm.

Väl hemma igen antog vi utmaningen att börja omvandla drömmen till verklighet. Vi sökte, fann och köpte Lännäs Södra Skola. 60 dygns renovering och en bebis senare skojade vi om att med så mycket nyfikna besökare kunde vi lika gärna öppna ett café. Sagt och gjort – när bebisen hade blivit två år skruvade vi upp en bänkskiva i dörröppningen till köket, satte upp en lapp på Ica och öppnade Englas Skafferi under vår semester sommaren 2004. Vi serverade tusen besökare på fem veckor och anordnade en kulturscen med tio konserter.

I den takten fortsatte det. ”Hur svårt kan det vara?” tänkte vi och körde på. Under den första sommaren blev bebis nummer två till – vi minns inte riktigt hur, men vi tog det som ett tecken på att vi mådde bra! Det blev rockkonserter, chokladprovning med klassisk gitarr och prova-på-square-dance. Vi arrangerade salsakvällar med ett liveband, en dansinstruktör och en livekock som lagade mexikanskt. Temakvällen ”Kärlek Het som Chili” besöktes av en känd kokboksprofil, en präst och en tangodansare. Joybells kom med luciatåg på våra julmarknader och vi erbjöd sconesbufféer och kanelbullsfester. Transportstyrelsen var på bakkurs, Läkemedelskommittén på brödprovning och vi stod som konferensvärdar för företag som tränade kommunikation genom teatersport. Bussresor mumsade nybakat från plåten och hundratals hemmabagare kom på bakkurs.

För oss som kulturarbetare inom musik och teater – Ingrid som skivproducent, Ola som fritidsledare och dramapedagog – var det hela tiden Mötet i gruppen som stod i centrum. Vi drevs av att inspirera andra till mer än de själva trodde var möjligt. Att erbjuda en genuin, kreativ kvalité på allt från Mat till Möte. Efter några år släppte Ingrid sitt andra jobb, byggde bageriet och började utveckla surdegsbakandet på heltid. Ola släppte så småningom sitt andra jobb och verksamheten rullade hela året med konferenser, bakkurser, evenemang och café.

 

081125 066
Efter sex år hade orken tagit slut och nästan vi också. Ända sedan vi lämnade Nya Zeeland som nygifta hade vi hoppats på att kunna återvända. Men så blev vi husägare, småbarnsföräldrar och egenföretagare. Då passar det aldrig att resa till andra sidan jordklotet. Men till slut den där regniga, gråa novemberdagen 2009 följde Ingrid den lilla, svaga rösten inuti och köpte fyra flygbiljetter. Utan att ta upp det i familjerådet först. Det var det bästa hon kunde ha gjort.

Vi reste tillbaka till Nya Zeeland med fyra resväskor och varsitt barn i handen. På första dagen köpte vi en bil som vi kunde sova i och under tio veckor arbetade oss runt på farmer för mat och husrum. Precis som vi hade gjort tio år tidigare, men nu tillsammans som familj. Vi fick återkoppla till drivkraften vi i vår slitenhet trodde vi hade förlorat. Vi fick tillbringa tom tid tillsammans och återupptäcka värdet i varandra. Vårt familjeäventyr gav mersmak och inspirerade till fler resor i inspirationens tecken.

 

3Ba73Ba8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi gav aldrig upp och vi bestämde oss för att hålla ihop. Vi föll, reste oss och fattade nytt mod. Om och om igen. Med öppna sinnen fann vi alltid nya vägar och bakom varje krök förväntade vi oss optimistiskt att få se målsnöret. Det tog femton år, men det var värt varje steg. Vår resa har egentligen bara börjat!

 

”Twenty years from now
you will be more disappointed
by the things that you didn’t do
than by the ones you did do.
So throw off the bowlines.
Sail away from the safe harbour.
Catch the trade winds in your sails.
Explore. Dream. Discover.”

  Attributed to Mark Twain

SURDEGSBAKNING

Surdegsbakning lyfter dina sinnen, ger dig perspektiv på begreppet tid och levererar konkreta resultat. Tre dimensioner som ofta tappas bort i vårt moderna liv. En bakkurselev sa en gång “Surdeg, det var väl nåt man kom på under 70-talet?” och syftade på den gröna vågen och trenden med att återgå till naturen.
“Njae, lite tidigare än så”, svarade jag. “Surdegsbakning började de med i Egypten för sådär 5000 år sedan. Före digitalvågen, receptböckerna och klockan.”

Det malna fröet, säden som malts till mjöl, blandas med vatten och där uppstår en naturlig jäsningsprocess. Det tar tid för surdegen att mogna, på samma sätt som ett träd behöver tid för att ge frukt, en pojke att växa upp till en mogen man eller en berättelse att formas till en bok. Surdegsbakning kräver tid. Tid att låta säden förvandlas till minnesrika bröd. Men något så enkelt som vatten, mjöl, lite salt och bagarens tid skapar magi!